Akce a aktuality pro měsíc říjen
Poslat vzkaz/dotaz

Fyzioterapie - online poradna

Poslat nový dotaz (klikněte zde)

Vaše jméno
Email

Email nebude zveřejněn, slouží jen pro kontrolu a další komunikaci

Antispam kód dva plus tři rovná se (doplňte slovem)

Váš dotaz

Vážení uživatelé, pokud Vás zajímá konkrétní problém, zkuste nejdříve vyhledat jeho řešení pomocí vyhledávače v Poradně.

V databázi je celkem 288 dotazů...
Hledat
vyhledáno 288 (zobrazeno 1 - 50)
starší vzkazy

Sára 4.9. 2019 08:00

Vážená paní Kusová,
čekáme s manželem miminko, které je celou dobu v poloze koncem pánevním - podle pohybů miminko polohu za celé těhotenství vůbec neměnilo, v břiše se netočí, je zkrátka celou dobu v téhle jedné poloze. Na jednom webu jsem se dočetla, že děti, které jsou v břiše koncem pánevním, není pak vhodné nosit v šátku ani v nosítku, protože už tak mají prý predispozici ke skolióze a problémům s páteří, které by se mohly nošením ještě zhoršit. Je to, prosím, pravda? Na nošení jsem se moc těšila, ale pokud by mělo být pro miminko škodlivé, samozřejmě nosit nebudu, bezpečí miminka je pro mě na prvním místě. Moc Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Sára

odpověď:

Kateřina Kusová 4.9. 2019 11:33

Dobrý den, o souvislosti polohy dítěte v bříše matky a pozdějším sklonu ke skolióze jsem nikdy neslyšela. A ráda bych viděla studii, která sleduje právě toto, aby mohla být do světa vypuštěna tato teorie... Na internetu se toho dá najít spousta a bohužel mizivé procento informací je skutečně relevantních. Můj názor je, že pokud se dítě nosí, tak je potřeba mít dobře ošetřenou polohu dítěte a samotné nosítko - či šátek. Nejsem zastáncem celodenního nošení (při splnění výše uvedeného)...myslím, že by to mělo být vždy jen na kratší dobu a více času by mělo dítko trávit v kvalitní zavinovačce na pevném rovném podkladu. Ale je to můj názor.... Doporučuji si koupit knihu paní Kiedroňové o manipulaci s miminkem. S pozdravem Kusová

Anna 20.8. 2019 16:57

Dobry den
Dite me kamaradky ma zakolonenou pravou
rucicku
Existuje nejake cviceni,jak dostat rucku do
spravne polohy?

odpověď:

Kateřina Kusová 4.9. 2019 11:19

Doporučuji konzultaci u fyzioterapeuta se specializací na dětské pacienty (s Vojtovou a Bobath metodikou).
S pozdravem Kateřina

Sandra 8.8. 2019 18:17

Dobrý den, má smysl začít tejpovat malou pupeční kýlu u dítěte starého 2 roky a 3 měsíce? Na internetu povětšinou píšou, že pokud se nespraví do 2 let, už se nespraví nikdy. Nicméně se občas píše, že to možné ještě je...moc se nechci smířit s tím, že už pomůže jen operace :) Děkuji a přeji hezký den, Beinhauerová Sandra

odpověď:

Kateřina Kusová 4.9. 2019 11:18

Dobrý den, bohužel...tejpování to nespraví. Je dobré tejpovat preventivně - aby se stav nezhoršil např.když má dítě úporný kašel apod. Často operace není nutná a nemusí být žádné komplikace. A kdyby se operovat skutečně muselo, zákrok je opravdu malý a šetrný, nebývají komplikace a je rychlá rekonvalescence, takže bych se zbytečně neděsila. S pozdravem Kateřina

Sandra 8.8. 2019 13:06

Dobrý den, má smysl začít tejpovat malou pupeční kýlu u dítěte starého 2 roky a 3 měsíce? Na internetu povětšinou píšou, že pokud se nespraví do 2 let, už se nespraví nikdy. Nicméně se občas píše, že to možné ještě je...moc se nechci smířit s tím, že už pomůže jen operace :) Děkuji a přeji hezký den, Beinhauerová Sandra

odpověď:

Kateřina Kusová 8.8. 2019 13:42

Dobrý den, je pravda, že už se to samo nespraví....ale já doporučuji tejpovat jako prevenci, aby se stav nezhoršil. Např když dítě kašle,jde někam na prolézačky, nebo výlet. Jinak samotný tejp stav neupraví. Operace se provádějí kvůli narkoze až ve vyšším věku a nejsou nijak náročné. I rekonvalescence bývá rychlá. S pozdravem Kateřina

Michaela 23.7. 2019 13:49

Dobrý den, již dlouhodobě mě bolí pravé koleno. Koleno mě začalo zlehka bolet poté, co jsem začala vícekrát týdně trénovat (6x) tenis. Po půl roce jsem začala chodit k fyzioterapeutovi a dal mi na koleno cviky. Na tento nový rok jsem začala doma sama cvičit cviky na zpevnění těla, ale měsíc jsem nic nedělala. Udělala jsem výpad na koleno a nějak mi v něm křuplo tak jsem to udělala po druhé a zase. Od té doby mě koleno bolí i když pouze ležím, ve sportu nemohu koleno plně zatěžovat. Můj nový fyzioterapeut mi řekl ať se noha šetří a omezím pohyb. Prošla jsem rázové vlny a další metody, které mi vůbec nepomohly. Na MR a RTG jsem byla, ale už před tímto 'úrazem'. Při chůzi nebo jízdě na koni koleno přeskakuje, v klidu je čéška pohyblivá, nesedí v jamce a překřupuje když se s ním hýbe. Nevíte co s tím? Děkuji

odpověď:

Kateřina Kusová 8.8. 2019 13:44

Určitě bych doporučila ortopedické vyšetření. A do té doby nohu moc nepřetěžovat a spíše v odlehčení cvičit. S pozdravem kateřina

Klaudia Sedláková 18.7. 2019 20:43

Dobrý deň,

viem, že problematiku diastázy ste už riešili, no mňa zaujíma trošku konkrétnejšia problematika. Som rok a pol po pôrode cisárakym rezom a mám diastázu na cca 1 - 1 a pol prsta. Predtým som sa aktívne venovala posilňovaniu, no bojím sa k tomu vrátiť, aby som náhodou nezaradila nesprávne cviky. Zaujíma ma však, či je vhodná jóga. Prípadne aký šport alebo cvičenie odporúčate, aby som sa nemusela obávať zväčšenia diastázy či iných problémov. Ďakujem.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.8. 2019 13:47

Dobrý den, sportovat určitě můžete. I posilovat. Jen se vyhněte "sklapovačkám" a jinému posilování přímého břišního svalu. Posilujte šikmé, hluboký stabilizační systém a na ostatní sporty můžete jako prevenci tejpovat. Jinak mimo vzpírání sporty všechny (více si u sportů hlídejte držení těla). S pozdravem Kateřina

Tereza 17.7. 2019 22:14

Dobrý den, můj téměř roční syn po těžkém porodu s lehkou hypertonií pravidelně na rehabilitacích a krásně se zlepšil. Neurologie v pořádku, v jeho 8 měsících nám bylo řečeno, že už chodit nemusíme. Ještě nechodí ale obchází nábytek apod. Leze neustále, je hodně hyperaktivní, pořád si stoupá, neposedí. Když sedí tak jen mezi patami nebo překážkový sed. Snažím se ho opravovat ale při jeho aktivitě to moc nejde, myslím, že tento sed zvolil právě proto, že se z něj dostane rychle nahoru i na kolínka. Má samé svaly, je silný, na rehabilitaci bylo zhodnoceno, že je opravdu hodně atletický, bez faldíku a pevný. Sám si do sedu s nožičkami dopředu nikdy nesedl, když ho opravám, ve vteřině má překážkový. Mohu ještě nějak podporovat, motivovat aby seděl správně? Ročnímu chlapečkovi to zatím nijak nevystvětlím. problém je, že on je v tom sedu max. 5 vteřin a zase leze jinam, takže si nožičky hned přehodí.Bylo nám také řečeno, že i když tak hodně leze vypěstoval si zlozvyk, že má nohy široko od sebe a zvedá chodidla, jako by se nechtěl dotknout země. Mám vůbec šanci tohle nějak korigovat? leze tak rychle, že za ním pořád jen běhám.Děkuji moc.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.8. 2019 13:51

Dobrý den, pokud syn v překážkovém sedu sedí jen chviličku, neřešila bych to. Ani korekce lezení už není tak nutná, protože jistě brzy začne chodit. Pak spíše sledovat stereotyp chůze a event se ještě zajít ukázat kolegyni s kurzem Vojty, nebo Bobatha. S pozdravem JKateřina

Polcarová Jiřina 15.7. 2019 19:39

Dobrý den, mám švagrovou žijící ve Francii a vloni v září ji postihla mrtvička. Pomoc přišla včas, ale byla ochrnutá na levé straně. Paměť zachována, špatná komunikace, ale nyní již mluví jak česky tak francouzsky. Sice pomaleji jak předtím, ale mluví. Byla v rhb centru, kde sní začali cvičit, masírovat, 2x týdně používali i elektrostimulátor, ale jakmile se postavila na nohy, vydržela deset sekund stát, přestali sní od té doby cvičit a stimulovat, jen masírovali. Dostala cit jak do levé ruky tak i nohy, ale už se opět sama neudrží.
Chci se zeptat - může ji pomoci v domácí péči kromě masírování svalů i ten elektrostimulátor a jaký by jsme u ní mohli používat? Děkuji za případnou odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.8. 2019 13:58

Dobrý den, pokud s alespoň částečně vrátil volní pohyb, je cílené cvičení mnohem efektivnější než elektrostimulace. Navíc domácí přístroje nejsou tak výkonné jako profi (a ty jsou velice drahé). Pro příklad...pokud pacient sám pokrčí ruku v lokti (byť pomalu) není nutno posilovat biceps, ale cvičit. Častěji za den, v různých polohách, s pomůckami. S pozdravem Kateřina

Klára 13.7. 2019 20:56

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli je běžné, že po absolvování fyzioterapie je mi 2 až 3 dny velice bídně (cítím větší bolest v zádech, kyčlích a obecně v místech, ve kterých se mě fyzioterapeut dotýkal)?

Děkuji, Klára

odpověď:

Kateřina Kusová 8.8. 2019 14:02

Dobrý den, záleží na diagnóze a celkové situaci. Pokud člověk chodí pravidelně - např 2 x týdně, pak bývá reakce třeba po prvních dvou rehabilitacích. Pokaždé by to tak být určitě nemělo. Je potřeba sdělit své potíže terapeutovi. S pozdravem Kateřina

Veronika 13.2. 2019 08:07

Dobrý den,
již více jak rok intenzivně a pravidelně cvičím, (silový trénink, crossfit cviky, - cca 4x týdně) Procvičování praktikuji běžně. Životospráva také v pořádku. V poslední době mám bolesti zad, nohou a při vstávání či ohybech slyším křupání nebo takové pochroumané drhnutí kolen, kyčlí. Nevím jak popsat zvuk, který denně slyším. Když jsem delší dobu v podřepu a zvednu se, vystřelují mi palčivé bolesti do lýtek ze stran. Musím chvíli počkat než se rozejdu. Při cvičení mám kolikrát pichlavou bolest v kolenou. Týden zpět se mi zablokovala bederní oblast, která přetrvává. Krátce předtím jsem zpozorovala mírnou bolest kyčlí. Pohyb je obtížný ale zvládnutelný. Dále užívám i kolagen, který by měl zmírnit bolesti kloubů ale zatím žádné viditelné změny. Měla bych zkusit masáž, nebo volit spíše fyzioterapeuta? Děkuji Veronika

odpověď:

Kateřina Kusová 17.3. 2019 18:36

Dobrý den, obrátila bych se nejprve na praktického lékaře. Ten by měl udělat základní vyšetření (CRP atd.). Pak event rehabilitace. A se silovým tréninkem bych na čas přestala. Nepíšete kolik je Vám let...Takové potíže by být neměly. Zkusit ubrat na intenzitě, spíše třeba kondiční trénink, kolo, plavání... V poslední době se často setkávám při nespecifických potížích s pohybovým aparátem např s aktivní borélií.... S pozdravem Kateřina

Denisa 7.2. 2019 11:15

Dobrý deň mala som úraz na snowboarde a poranila som si rameno. Sú tomu dva týždne a stále sa mi zle hýbe s ramenom a nezdvihnem ho. Povedali mi, že mám mať kľudový režim a záves. RTG neukázal nič, ale magnetická rezonancia ukázala, že mám mierny edém kostnej drene a známky lezie horného labra v mieste ukotvenia šľachy bicepsu charakteru “bucket handle” - SLAP III lézia. Prosím čo to znamená a ako sa to dá liečiť. Ďakujem.

odpověď:

Kateřina Kusová 17.3. 2019 18:32

Dobrý den, většinou se postupuje přesně tak. Nejprve klidový režim v závěsu, až se měkké části zahojí, pak se rameno teprve rozhýbává. Až pokud i po delší době rameno správně nefunguje, přistupuje se k artroskopii. Takže - dobrý ortoped a pak dobrá rehabilitace (i z Vaší strany). S pozdravem Kateřina

MIROSLAVA 28.1. 2019 11:10

Dobrý den,prosím Vás jsem rok po TEP kolene,ale půjdu na redres. Jedná se o artroskopii? Je to náročný zákrok? Díky.

odpověď:

Kateřina Kusová 17.3. 2019 18:28

Dobrý den, redres je ohnutí kolene (násilně) při narkóze. Tedy - do kolene se nezasahuje (není porušen kožní kryt). K metodě se přistupuje, pakliže se běžnou rehabilitací nepovede rozhýbat uspokojivě kloub. U kolene by mělo být ohnutí 90°. Po narkóze to bývá dosti bolestivé, nicméně je to poslední šance (mimo reoperace). S pozdravem ¨Kateřina

Marie 9.1. 2019 20:15

Dobrý den,
v dubnu 2018 jsem si při basketbalu (ve škole) vyvrkla kotník. Měla jsem několik týdnů berle a několik měsíců (do srpna) jsem to mazala voltarenem a vázala do bandáže. Bohužel mě ale i po zdárném vyléčení občas bolel.
Někdy v říjnu jsem s tím byla u ortopeda s tím, že bych s tím chtěla na rehabilitace. Ten mi ale řekl, že si mám najít nějakého fyzioterapeuta a ten mi ukáže cviky na posilování kotníku. Nedoporučil mi však ani jednoho a jako student na to ani nemám peníze.
Bolesti se zhoršily teď v zimě (pravděpodobně je to tím, že se ochladilo) a když dobíhám na vlak, ještě půl dne to strašně bolí.
Nevím, zda jsem pochybyla já při léčbě nebo následné rekonvalescenci (ale přesně kvůli té poúrazové rekonvalescenci jsem šla za tím ortopedem) a nebo zda pochybil doktor a na přelidněné Bulovce mě prostě odbyl.
Každopádně to ukrutně bolívá a bojím se, že už nebudu moct provozovat svou oblíbenou pěší turistiku a že při každém popoběhnutí se budu muset obávat následné půldenní bolesti.
Prosím o radu. Mám to zkusit jinde?

odpověď:

Kateřina Kusová 17.3. 2019 18:26

Dobrý den, určitě si nechte předepsat RHC na pojišťovnu. Máte na ni nárok i delší dobu po úraze, pokud noha zlobí. Nenechte se odbýt, nebo zkuste přes jiného lékaře. Je spousta metod na léčbu bolesti nohy a cviků, kterými se určitě dá zlepšit stav. Bolest by měla odeznít. S pozdravem Kateřina

Petra 7.1. 2019 10:18

Dobry den,

rada bych se zeptala, na jaka mista primarne se aplikuje lecba razovou vlnou pri zanetu plantarni fascie. Informace dostupne na netu se dost ruzni, nicmene zprava, ze pri nespravnem provedeni se potize mohou jeste zhorsit, me dost vydesila. A prvni aplikace, kdy mi sestřička na ortopedii hlavici pristoje jezdila po noze vsude mozne, kde jsem ji rekla, ze me to boli, me prilis nepresvedcila. A ano, nyni to boli jeste vice. Mam pred sebou jeste 5 aplikaci a rada bych uz lecbu smerovala spravne, jelikoz zavodne beham. Predem dekuji za pomoc a rady.

S pozdravem
P.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 12:05

Dobrý den, s rázovou vlnou jsem nikdy nepracovala. Takže Vám bohužel příliš neporadím. často se aplikuje na potní ostruhy (přímo na nejbolestivější místo). Pacienti si taky velice často stěžují na zhoršení potíží a terapeuté je přesvědčují o dalších terapiích, které pak snad zaberou. Někdo to vzdá, někdo to dotáhne a zabere to a někdo to dotáhne a nezabere to.Sama nevím, jak bych se zachovala, ale rázová vlna je trošku módní trend, bohužel dosti finančně náročný. Já u pacientů s podobnými obtížemi doporučuji masáže plosky (ježkem, tenisákem, golfovým míčkem, ledování, tejpování a cílené cviky na klenbu nožní (event vložky na míru přes ortopeda) - s poměrně dobrým efektem. Takže je to na Vás... Jak říkám, můj názor zde není zcela relevantní. S pozdravem Kateřina Kusová

Jakub Šlambor 5.1. 2019 16:31

Dobrý den,
moje přítelkyně má problém s akutní blokací žeber, docela často při špatném pohybu ji vystreluje bolest z oblasti podpaží pod prsem až k hrudní kosti, tato bolest způsobuje problémy s dýcháním, objevuje se na obou stranách hrudniho koše. Na každé straně se dají nahmatat místa, která také po stlačení spouští tuto bolest.
Cviky které ji byly předepsány ji vyvolávají spíše bolest než úlevu. Ale bylo na ni použito jakési pohotovostní odblokování, které jí asi na 2 měsíce ulevilo. Poradíte prosím, jak dále postupovat?

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 11:58

Dobrý den, při recidivách blokád žeber se doporučuje mimo jiné pracovat s prsními svaly. Jek protahovat tak i posilovat. Dobrá kondice prsních svalů (dostatečně protažené i posílené) potíže minimalizuje. Jinak by se měl samozřejmě člověk zamyslet nad držením těla (zejm postavení hlavy, ramen a hrudní páteře) a udržovat celý pohybový aparát v dobré kondici pravidelnou pohybovou aktivitou. Střídat rekreační sporty zaměřené na kardio (procházky, plavání, běh) např s jógou, nebo SM systémem. S pozdravem Kateřina

Alžběta 2.1. 2019 15:05

Dobrý den, je mi 24 let a od malička tancuji. Před dvěma týdny jsem to na tréninku nejspíš přehnala a od té doby se k nohám téměř neohnu a do placky už vůbec ne. Pred tím jsem v ni ležela, měla rozsah s celkovou pružností. Protahuji se každý den a nikdy před tím se mi nic podobného nestalo. Chtěla bych se Vás zeptat, zda si myslíte, ze to přejde samo, nebo je nutné nekam zajít. Necítím problém ve svalech, spíše jak kdyby se mi zablokoval kloub v sedací oblasti (jestli je to vůbec možné). Moc Vám děkuji.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 11:53

Dobrý den, ano je to možné. Většinou se doporučuje pár dní klidový režim (nahřívat bolestivéé místo a masírovat) a když začnou potíže ustupovat, začít pomalu s cvičením (protahováním atd). Intenzitu přizpůsobit tak, aby se bolest po cvičení nehoršila. Pokud se stav do týdne nezačne výrazněji lepšit (někdy se blokáda upraví za pár dní sama), nebo se dokonce horší, pak doporučuji návštěvu lékaře. S pozdravem Kateřina

Lucie Davidová 24.12. 2018 21:24

Dobrý den, moje matka, které bude 82let, užívá Prednison, měla vysoký CRP, prý to nebyla polyrevmatická artritida, ale asi nějaké podobné onemocnění. Klouby ji teď nebolí, ale hodně ji bolí záda, asi hlavně v kříži. Je v péči Revmatologického ústavu. Chtěla jsem se jen zeptat, nechodí skoro ven a hodně leží, myslíte, že ta bolest zad může být způsobena i tím? Je už stará a zřejmě se to již nezlepší, nevím, zda je to reálné, myslíte, že by mohla chodit alespoň na krátké procházky, třeba 10-15min a že by se nějakým velmi mírným cvičením mohla ta bolest zad ještě zmírnit?Děkuji.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 11:49

Dobrý den, pokud není pohybová aktivita lékařem zakázána, tak je vždy žádoucí. Doporučuje se kombinovat lehké domácí cvičení (na lůžku v leže, v sedě, s minirotopedem), spíše kratší sestavy (10min) častěji za den. A krátké procházky jsou taky žádoucí, s doprovodem je-li to nutné, nebo s oporou...je potřeba i okysličit organismus a dobře to působí i na psychiku. Při imobilitě se nejenom rychle ztrácí kondice, ubývá svalová hmota a trpí i kardiovaskulární systém a plicní atd, ale dochází k řídnutí kostí (k osteoporóze), která bývá bolestivá (často v oblasti zad). Při úplné inaktivitě pak dochází i k proleženinám atd. Takže pohyb rozhodně ano, i procházky, samozřejmě uzpůsobit aktuálnímu stavu. S pozdravem Kateřina

Pavla 19.12. 2018 19:14

Dobry den. Syn narozeny 20.9.se v poloze na zadech dotyka kolinek. Je to v poradku? Neni to pozde nebo brzy? Dekuji. Pripadne jak bych s nim mela cvicit pokud mi prijde ze preferuje jednu stranu? Dekuji moc

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:35

Dobrý den, bohužel Vám neporadím, neb s miminky nepracuji. Doporučuji kolegyně s Vojtovou metodou

Alena 19.12. 2018 09:14

Dobrý den, po dlouhodobé bolesti mi byla zjištěna blokáda "esíčka", kterou v současné době léčím za pomoci elektroléčby.
Chtěla bych se zeptat, nakolik je vhodné v době léčby aktivně sportovat (cílený trénink na denní bázi)? Jde mi konkrétně zejména o sportovní lezení a dále o cvičení s vlastní váhou a posilování. Názory, které jsem v tomto ohledu prozatím získala, jsou různé.
Předem děkuji za odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:38

Dobrý den, v rámci léčby bych doporučila náročnější sportovní aktivity na čas vynechat a věnovat se cíleně uvolnění SI skl. Jsou cviky jako "žabák" na břiše apod, které jsou automobilizační. Posilovat hlub stab sys vlastní vahou by nemuselo vadit, nesmíte se po cvičení cítit hůře. Takže spíše cílené cviky a pak až budete ok se vrátit zpět k aktivnímu sportu. Obvykle stačí pár týdnů. s pozdravem Kateřina

Jiří 14.12. 2018 19:38

Dobrý den, chci se zeptat, zda s tím máte zkušenost? Jak rozeznat utržený sval od namoženého/natrženého? Včera jsem si při posledním cviku (treninku prsou) dal cvik s osou nad hlavu a chytla mě křeč v prsním svalu, okamžitě jsem musel přestat, ten večer jsem ledoval. Deformaci ani hematom či modřiny tam nevidím. Ráno po práci mě to ale zase trochu více chytlo (asi kvůli práci) a mám tak nějak přes den pořád křeče v prsnímu svalu, ztuhlost citím od středu prs až jakoby k ramennímu kloubu a prso je od úrazu celé citlivé, když píšu na počítači, tak to trochu citím, ale žádná extra bolest (akorát ta ztuhlost), nic co by mě právě mělo hnát okamžitě k doktoru. Natáhnout ruku dokážu nahoru i do strany (upažit). Dokážete to posoudit či alespon říct, zda při utržení je vždy viditelná deformaci či jen hematom/modřina, čímž bych si potvrdil, že je to jen max natržené a chce to pár dní klid? Zatím to mažu mastmi (Olfen, konská mast) Díky.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 11:41

Dobrý den, mikrotrauma v oblasti svalu má více variant...Může být sval (častěji jen jeho část) natažená, zhmožděná, utržená. Pokud je to jen malá část svalu (svalový snopec), nemusí být žádná deformita vidět a pokud je to hlouběji uložená tkáň, nemusí být vidět ani hematom. Každý pohyb vykonává celá skupina svalů, takže pokud to není nutné, tak ačkoli je utržená celá hlava svalu (např jedna hlava bicepsu), léčba bývá konzervativní (bez chir zákroku). U lékaře míru poškození prokáže sono vyšetření. Každopádně je léčba stejná. Klidový režim, ledování, mazání.... S odezníváním bolestí se začíná s opatrným protahováním svalu (cvičení nesmí stav zhoršit), následně s lehkým posilováním a až po úplném vymizení potíží se může zase plně zatěžovat. Opět postupně přidávat na intenzitě. Pokud je sval pouze natažený pak prostě potíže odezní dříve. S pozdravem Kateřina

Mari 11.12. 2018 19:56

Dobrý den,
před 10ti dny jsem byla na operaci bérce - mám komplikovanou zlomeninu holenní kosti (ve středové části a dole u kotníku). Operativně mi byla do nohy dána dlaha s několika šrouby. Dostala jsem ortézu na 6 týdnů a mám dodržovat klidový režim.
Před zraněním jsem byla poměrně aktivní sportovec a pohyb mi chybí, tak stejně sleduji úbytek váhy - svalové hmoty a ráda bych tomu nějak předcházela.
Cítím se dobře, noha nebolí, spíše občas pobolívá když je ve špatném úhlu. Zajímalo by mě, zda mohu cvičit samozřejmě bez došlapování na operovanou nohu a zda byste mi doporučila nějaké rehabilitační cviky na operovanou nohu?
Bylo mi řečeno, že budu rehabilitovat až po sundání ortézy, ale to je až za 4 týdny.

Předem děkuji!

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:33

Dobrý den, primárně se musí zhojit kost. Pokud se nohou zbytečně hýbe nebo cvičí, mohou mít kosti zbytečnou vůli pohybu a mohou srůst špatně. Takže cvičte svaly trupu atd a operovanou nohu striktně dle doporučení lékaře (event fyzioterapeuta). Svalstvo samozřejmě spadne, nicméně pokud jste zvyklá sportovat, pak vše zase vycvičíte. Když se ovšem špatně hojí kost, zbytečně se léčba protahuje. S pozdravem Kateřina

Petr 10.12. 2018 20:35

Dobrý den, trpím bolestí mezi pravou lopatkou(nedokážu je scvaknout souměrně) a dále mě bolí trapézy. Když zvedám něco těžkého nad hlavu, tak mně začnou bolet trapézy a následně hlava.
Setkala jste se s tím? Má cenu tohle řešit přes fyzioterapeuta?

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:30

Dobrý den, setkávám se s tím denně. Ano, doporučuji navštívit fyzioterapeuta. Potíže se vyřeší a předejdete recidivám. s pozdravem Kateřina

Mia 5.12. 2018 14:16

odoslané 5. 12. 2018, 12:48
dobry den. chcem sa opytat ci mozu bolesti brucha ktore je citit iba pri oddychu nie pri pohybe v oblasti podbruska, a inokedy v oblasti dolnej casti brucha vpravo striedajucou sa s bolestou brucha vpravo hore pod rebrami? Moje problemy sa zacali ked som posunula dieta spolu s hojdacim kresielkom. zacali ma boliet krize spolu s podbruskom. inokedy len prava strana brucha ci prava strana bedrovej casti vzadu na chrbte. pomohlo by cvicenie doma? dakujem

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:29

Dobrý den, potíže mohou být od páteře (od bederní). Bolesti mohou vystřelovat do podbříšku, do boku apod. Pak obvykle pomůže trošku upravit životosprávu (nepředklánět se, nenosit břemena, držet bedra v teple atd.) a trošku protahovat a posilovat pohybový aparát. Pokud si ale nejste jista, mělo by se udělat sono břicha (přes praktického lékaře) a vyloučit nějakou orgánovou dysfunkci. S pozdravem Kateřina

Kristína Stegmullerová 3.12. 2018 12:32

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Od malička mám problém se skoliozou a posledních pár dní mi neustále křupe v celé pátěři a šíleně mě bolí za krkem,dnes v noci se mi stalo,že jsem se vzbudila a šla jsem hledat tašku a ani nevím proč,prostě se mi v tu chvíli strašně točila hlava a špatně se mi dýchalo.Tyto problémy mám poslecních pár dní od té doby co mě zase začaly bolet záda.Tak jestli bych se chtěla zeptat jestli to může být tím?Děkuji,Stegmullerová.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:26

Dobrý den, ano. Závrať poměrně často souvisí s páteří (konkrétně s krční). Doporučuji návštěvu lékaře a následně rehabilitaci. S pozdravem Kateřina

Dominik 1.12. 2018 14:22

Dobrý den, mám problém konkrétně s pravým ramenem, bolest je až nesnesitelná hlavně při pohybu. Udělala se mi tam boule, a bolest mi vystřeluje až do pravý ruky, pak v ní začně brnět.
Mám skoliózu páteře. Léky beru akorát na úzkost Vainlafaxin Mylan.
Děkuju za odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:24

Dobrý den, doporučuji návštěvu lékaře. Praktika i specialisty - nejlépe neurologa. Ten zhodnotí stav a event doporučí rehabilitaci. Při skolióze je dobré tak jako tak čas od času absolvovat sérii rehabilitací. S pozdravem Kateřina

Romana 28.11. 2018 19:26

dobrý den, jaký je Váš názor na nošení papučí u 2letého dítěte? ano nebo ne? Dítě chodí po kobercích. děkuji

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:22

Dobrý den, pokud má nožičky v pořádku, myslím, že papuče nejsou nutné. Pokud má nějakou dysfunkci klenby, či vyosená kolínka apod. a byly doporučeny vložky, pak samozřejmě poslouchat lékaře. S pozdravem Kusová

Marie Kubíková 23.11. 2018 16:09

Co mi budou dělat, když mám napsáno od lékaře masáž na uvolnění PV svalů, LD fascie

odpověď:

Kateřina Kusová 8.1. 2019 08:20

Dobrý den, masáž PV svalů - svalů paravertebrálních, svalový val podél páteře (vzpřimovače trupu), LD - lumbo-dorsální fascie, vazivová povázka v oblasti dolní části zad.

Martin 23.11. 2018 01:32

Dobrý den. Věnujete se také blokací žeber?
Mobilizací žeber a celkové nápravě?
Děkuji za odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 23.11. 2018 08:11

ANO

Martina 4.11. 2018 19:12

Dobrý den,
dlouhodobě špatně sedím a proto mne občas trápí bolesti zad. Máte nějaké doporučení na pomůcky, které napomáhají správnému držení těla při dlouhém sezení? Děkuji

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 11:41

Dobrý den, odpovědí najdete v mé poradně více... Obecně : ideální sed na půlden u PC neexistuje. Doporučuje se sed tzv. dynamický, který zajistíte správnou ergonomií prac. prostředí a kompenzačními pomůckami, kam patří i různé podsedáky. Pak se doporučuje střídat pozice v sedě, na židli, na gym. balonu, na klekačce, na podsedáku, na čočce, lze dát pod bedra overball...Možností je spousta, je potřeba je střídat. Ani na podsedáku se nemá sedět dlouho. Je to alternativa. Nejdéle po půl hodině by měl člověk vstát a na chvíli úplně změnit polohu, jít se projít, natáhnout se na zemi (pakliže to jde...). Co je důležité, hlídat si vždy postavení ramen a hlavy. S pozdravem Kateřina

Rebeka 31.10. 2018 11:46

Dobrý deň, mám 24 rokov a vzhľadom na môj zrýchlený rast v 13 rokoch (mám 183cm) sa u mňa začali prejavovať problémy krčnej chrbtice ako kyfóza, ktorá prerástla kvôli zanedbanému cvičeniu do miernej protrúzie (objavili sa u mňa aj schmorlove uzly). Neestetický vzhľad mojej chrbtice a celková flexibilita na bode mrazu ma "na staré kolená" motivovali k celotelovému stretchingu, ktorému sa venujem už pár mesiacov a pozorujem viditeľné pokroky.. moja otázka sa možno prekvapivo netýka chrbtice (chcela som Vám len utvoriť celkový obraz o sebe), ale svalov vnútorných stehien.. pri rozcvičovaní a naťahovaní pravej nohy (menej pružnej ako ľavej) som už dvakrát začula prasknutie.. prvýkrát som si automaticky myslela, že som to prehnala a natrhla si sval, cítila som aj prílev krvi do toho miesta (taký studený pocit), avšak neobjavila sa mi na nohe žiadna podliatina a tak isto ani žiadna bolesť. O deň na to som už mohla cvičiť ako predtým. Druhýkrát bolo prasknutie slabšie a aj keď som ho cítila, opäť sa neobjavila žiadna bolesť alebo prejavy natrhnutého/natiahnutého svalu. Chcela by som sa teda opýtať, či je možné, že mám svaly na vnútornom stehne nejako blokované a týmto "praskaním" sa mi postupne odblokovavajú (keďže som ich nikdy predtým nerozcvičila až do takéhoto rozpätia) alebo to čo robím je naopak nezdravé a škodím si? Vopred dakujem za odpoveď.

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 11:48

Dobrý den, praská vám s největší pravděpodobností v kyčelním kloubu. Lupnutí se může přenášet do okolních měkkých tkání, nicméně ve svalech nepraská. V protahování určitě pokračujte, provádějte pomalu, jen do bolesti, spíše způsobem postizometrické relaxace a přidejte i posilování. Hlavně hlub.stab. systém, ale cíleně pro kyčle - hýžďové svaly. Z mých zkušeností ženy často "křupavou kyčel" mívají a častěji pravou. Pokud to člověka neomezuje při běžném pohybu, nijak speciálně se to řešit nemusí. Postačí cvičení - viz výše. S pozdravem Kateřina

Dominik 17.10. 2018 21:56

Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat, každé ráno trpím bolestmi v oblasti pravého kotníku. Jakmile kotník přes noc ztuhne ráno na něj nemohu došlápnout pichlavá (vystřelující) bolest v levé části. Jediný způsob jak mohu chodit je že našlapuji na pravou klenbu chodidla. Ale jakmile se kotník rozhýbe bolest úplně zmizí (většinou tak 3 minuty chůze). Jsem celkem aktivní sportovec běhám, zápasím atd. - při sportu se tato bolest také neprojevuje. Přibližně ve třinácti letech jsem tento kotník měl vyvrknutý. Takže můj dotaz zní je možné že by se problémy projevily až teď a co by to mohlo být. Kam si s tím mám nejlépe zajít.
Děkuji za odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 11:51

Dobrý den, určitě to může být následek dřívějšího traumatu. Může se udělat např zánět v oblasti vazu, úponu šlachy apod. Někdy poklesem klenby, někdy změnou obuvi, přetížením...a někdy se prostě neví. Preventivně chir vyš a následně RHC. Do té doby je možno chladit, masírovat....S pozdravem Kateřina

Lucia Šimeková 8.10. 2018 19:34

Dobrý den,
Potřebovala bych od Vás poradit. Asi před měsícem jsem skočila šipku, ale nešťastným způsobem. Moc jsem se prohla a následně mi křuplo v páteři. Teď mívam bolesti jak jsou bederní obratle, je to už lepší, ale někdy to bolí víc. Proto bych chtěla od Vás radu, začít to řešit s fyzioterapeutem nebo se to nějak zlepší i samo.
Děkuji za odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 11:53

Dobrý den, vždy je lepší se poradit s fyzioterapeutem. Alespoň jednu návštěvu, event vícekrát na pojišťovnu. Doporučí Vám cílené cviky, které uryhclí "léčbu", ale i předejdou podobným potížím. S pozdravem Kateřina

Markéta 6.10. 2018 09:35

Dobry den, jsem po elongaci Achill. slachy a transplantaci slachy musculus tibialis posterior tak, abych mohla spicku nohy zvedat. Jake cviky mam prosim provadet?
Dekuji

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 11:55

Dobrý den, cviků je spousta. Protahovací, posilovací, stabilizační (na nestabil. plochách), upravit stereotyp chůze atd.Vám nenapsali po takovém zákroku RHC? Je toho hodně....a může být velkým problémem něco zanedbat! Takže Sérii RHCí! S pozdravem Kateřina

Martin 30.9. 2018 14:39

Dobrý den,

po několika letech aktivního věnování se fotbalu mám nohy do O. Doporučení od praktického lékaře bylo používat ortopedické vložky. Já se chci zeptat, jestli je možné a vhodné nošení barefoot obuvi ke korekci nohou do O?

Děkuji

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 12:04

Dobrý den. Barefoot obuv Vám kolena neupraví. Snad jen ty vložky (na míru přes ortopeda) a stejně je otázkou, do jaké míry. Pokud jste hrál fotbal dlouhodobě a často v období růstu (do 20ti let) pak budou změny trvalé. Vložky mohou přinést částečnou úlevu při bolestech, nebo zabránit zhoršování stavu. Ale rovné nohy - to už mít zřejmě nikdy nebudete. Je to daň za vrcholový sport. PS barefooty jsou do terénu fajn :)

Milada 21.9. 2018 11:19

Dobry den,
moja diagnoza je impingement lave rameno sy I. sin SA, subakromialny priestor mam zuzeny na 5mm. Lekar mi odporucil operaciu, artroskopia, ako rychle a jednoduche vyriesenie problemu. Avsak, neda sa tento problem riesit menej invazivnou metodou, cvicenim, nasla som na niektorych strankach ale len okrajovo,ze je mozne rehabilitaciou a cvicenim dosiahnut ciastocnu napravu a subakromialny priestor zvacsit, dokonca az na povodnu uroven. Mam problem s narkozou. Ma v tomto pripade vyznam navsteva fyzioterapeuta a pokus o napravu alebo aspon zmiernenie stavu, aby sa to dalej nezhorsovalo? Bez operacie mi vraj hrozi vo vyssom veku pretrhnutie slachy. Dakujem za odpoved.

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 13:48

Dobrý den, k fyzioterapeutovi by jste měla zajít tak -či tak. Někteří lékaři preferují konzervativní léčbu, někteří operativní, ale rehabilitace je nezbytnou součástí vždy. Obecně jsou tyto rehabilitace dosti zdlouhavé (i půl roku), takže to chce velkou trpělivost a nečekat zlepšení po týdnu.Jestli OPE - či ne, to Vám neporadím. Obvykle radím najít si dobrého ortopeda a tomu důvěřovat.Měla jsem spoustu pacientů, kterým se stav upravil jen konzervativní léčbou, stejně tak spousty, kterým pomohla operace a spousty, kterým operace nepomohla. To Vám asi předem nikdo nezaručí.S pozdravem Kateřina

Míša 15.9. 2018 22:10

jsem 10týdnů po druhém porodu císařským řezem.asi po 4týdnech mě začali bolet hrozně bedra.při prohnutí i cítím a slyším jak mi obratle o sebe drhnou.mám hyperlordozu.při spánku trpím jak pes.na zádech nemohu ležet vůbec.vím,že je potřeba zpevnit hluboký stabil.systéma břišní svaly.na tom již pracuji.přesto mě bolí bedra i při chůzy.obas při sezení i křížová kost zabolí,píchne.kyčelní vazy mám rozvolněné.v pravém kloubu uvolnění cítím.Kdy se rozvolnění vrací do původního stavu nebo jak tomu mám pomoci?bolí mě i hýždové svaly-jako by byli zkrácené.mám bedra uvolnovat nebo spíše zpevnit?děkuji M.

odpověď:

Kateřina Kusová 6.11. 2018 13:42

Dobrý den, před porodem se rozvolňují vazy v celém těla, dlouhodobě je prohnutá bederní páteř a neplechu může udělat i jizva po císaři. Může trvat až rok, než se stav upraví (každým těhotenstvím zůstává asi 10% trvalý deficit), a záleží i jak dlouho kojíte. Doporučuji posilovat hlub.stab.systém (včetně pánev.dna). bedra uvolňovat do vyhrbení (kočičí hřbety, kolena k hrudníku, na blonu na břiše apod.)A hodně se zaměřit na držení těla, mít lehce podsazenou pánev, aktivní břišní stěnu a ramena od uší. Spát spíše na boku a třeba polštář mezi pokrčené nohy. Určitě se stav bude lepšit, chce to trošku na sobě pracovat a být trpělivá. S pozdravem Kateřina

Adam 3.9. 2018 13:15

Dobrý den, dnes je to 5 měsíců od mé operace předního křížového vazu v levém koleni. Chtěl jsem se zeptat, jak by bylo dobré s kolenem cvičit. Já se teď snažím cvičit každý den, střídám lehký klus, rotoped a balanční cviky na BOSU a čočce. Četl jsem, že je dobré i nohu hodně posilovat se závažím, jako dřepy, legpress apod. Jinde ale psali, že posilování s vahami není pro koleno vhodné. Jaký je Váš názor?

odpověď:

Kateřina Kusová 18.9. 2018 14:51

Dobrý den, můj názor je - dřepy moc ne. Se závažím je quadriceps v sedě, jinak více jak popisujete - balance, rotoped, plavání....S pozdravem Kateřina

Petra Šulcová 23.8. 2018 13:14

Dobrý den. 3 roky jsem po operaci výhřezu L3/4, L4/5. Po prvním výhřezu (rok 2009) mi zůstalo částečně ochrnuté levé chodidlo, neudržím špičku chodidla při stoji na patě. Je možné s tímto vůbec běhat? Nebo v důsledku toho můžou vznikat další problémy (jaké)? Jde mi o to, že jsem vloni začala běhat a k tomu cvičit power jogu. Letos jsem přidala na intenzitě obou aktivit tím, že jsem šla jeden den běhat, druhý den joga. Cca před měsícem jsem omezila cvičení na cca 1krát za týden, běhala jsem dál. Do toho mě v noci ofouklo při spaní u otevřeného okna. Projevila se ztuhlost bederní páteře, ale nijak výrazná . Běhala jsem dál . Cca po týdnu se objevila bodavá bolest levé kyčle, kycel se bolestí podlamovala. To trvalo cca 4 dny, poté se to zklidnilo. Začaly se však projevovat mírné obtíže s levou nohou - nevím jak to popsat, asi ne vyloženě brnění, ale spíš jako vibrace po šlaše zadní strany stehna (nad kolenem, blíže dovnitř k druhé noze). Sem tam tah v lýtku, sem tam bolest levé hýždě. Bolest bederní páteře (mírná, zatím nic omezujícího) zůstává . Samozřejmě, co mi kdo radil, tak buď blok SI, namožený stehenní nebo hruškovitý sval, nebo páteř. A do toho mě ještě teď 3 dny zlobí kostrč, přes den cítím tak 2-3 hodiny, nezávisle na aktivitě, jako bych ji měla zaseklou. Momentálně nevím, k čemu obtíže přisoudit a jestli navštívit neurologa, nebo to zkusit rozcvicit doma. Děkuji za případnou radu.

odpověď:

Kateřina Kusová 18.9. 2018 14:49

Dobrý den, pokud zůstal na noze deficit - jak popisujete - doporučila bych Vám méně běhat a více cvičit. Na prvním místě by mělo být cílené cvičení (posilování hlub.stab. sys. atd) - to jistě znáte z rehabek a dále pohyby - sporty, při kterých svalová dysbalance nevadí (to bohužel běh není). Spíše plavání, kolo, jóga atd. I malá asymetrie při běhu (při ochrnutém chodidlu je spíše větší) může rozhodit páteř i ostatní klouby. Max rychlá chůze, s ortézou (tejpem), ale pakliže i tak napadáte, tak ani to ne. Bez běhání se dá žít, najděte si jiný sport a radši předejděte dalším komplikacím s páteří. S pozdravem Kateřina

Olga 17.8. 2018 18:40

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možně v 52 letech napravit diastazu bez operace. Popřípadě, kdo by mi s tímto problémem mohl na Olomoucku pomoci?
Děkuji předem za odpověď.

odpověď:

Kateřina Kusová 18.9. 2018 14:43

Dobrý den, úplná úprava diastázy bez operace není možná. Cvičením a úpravou životosprávy se dá stav částečně zlepšit a předejít tím zhoršení. Vždy ovšem záleží, jak velká diastáza je. O malém deficitu člověk ani nemusí vědět, naopak velký deficit je opravdu potřeba řešit chirurgicky. Doporučila bych vám nejprve konzultaci u fyzioterapeuta, který Vám poradí, zda je nutné lékařské vyetření, nebo stačí konzervativní léčba. Konkrétní kontakty bohužel nemám... S pozdravem Kateřina Kusová

Hana Dvořáková 8.8. 2018 15:03

Dobrý den, můžeme dětem (2,4 roky) nechat na spaní matrace Tempur Original ( středně tvrdé) s 6 cm pamětové pěny ? Nikde nemohu najít názor odborníka. Předem děkuji za odpověd.

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:51

Dobrý den, určitě ano. Nevidím důvod, proč ne. Obecně - pro děti (stran vývoje pohybového aparátu) je mnohem důležitější životospráva a pohybový režim ve dne. V noci je důležitá spánková hygiena jako taková - spát dostatečně dlouho, v chladnější - temné místnosti. Má být pevný rošt a neproležená matrace. Děti se v noci melou, takže se příliš nedá řešit poloha ve spaní a běžné - standartní matrace jsou dostačující. A vzhledem k tomu, že se občas počůrávají… je potřeba zvážit investici. Rozdíl je samozřejmě u postižených dětí, kdy se využívájí různé polohovací a antidekubitární matrace. Je to spíše můj osobní názor, prodejce matrací Vám určitě řekne něco jiného. Já bych spíše investovala do sportovního náčiní a výhledově do kvalitní dětské židle a psacího stolu. S pozdravem Kateřina

Jana 7.8. 2018 19:35

Dobrý den, ráda bych se toto cestou optala jak dlouho může trvat náprava svalových dysbalanci (horní křížený syndrom). Od května se trápím s bolestí lopatek, prsních svalů, mívám potíže s dýchaním, křečemi svalů a motáním hlavy (pocitem na omdlení). U levé lopatky mám spoušťový bod, který způsobuje pocit na omdlení. Cvičím s fyzioterapeutem a os.trenérem pilátes, zlepšení je vidět, ale pořád se mi vrací ty kotolice s dýchacimi obtížemi, které jsou velmi nepříjemné. Vím, že to chce čas, ale už ťři měsíce se snažím o nápravu a už to pro mě pocitově je dlouhý čas. Děkuji za odpověď Jana.

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:41

Dobrý den, svalové dysbalance si pěstujeme leta (často od dětství), akutní potíže bývají vyvrcholením problému. Proto je třeba počítat s delší léčbou. Cvičení navíc není jediné, co je potřeba pořešit. Důležité je zjistit příčinu (statická zátěž v práci, špatná poloha ve spaní, držení těla, dlouhodobý STRES atd) a snažit se provést změnu vedoucí k minimalizaci remisí (opakované akutní stavy). S tělem je potřeba pracovat celý život, a pokud je např. sedavé zaměstnání, tak je potřeba najít vhodnou pohybovou aktivitu (kombinaci pohyb. aktivit) a hýbat se pořád. Jinak se stav nevyřeší nikdy. Ale hlavně celková životospráva - držení těla, pohybové stereotypy, úprava prac. prostředí, poloha ve spaní a kvalita spánku, výživa a pitný režim... Je to ceta na dlouhou trať a změny musí být trvalé, aby byl efekt dlouhodobý. Pokud si toto neuvědomíme, nejenom že potíže neodezní, ale půjdou k hořšímu. S pozdravem Kateřina

Veronika 31.7. 2018 08:25

Dobrý den, v práci jsem podstoupila vyšetření na podometricke podlozke a bylo mi zjištěno že mám vychýlení kyčle, kolena či pánve a tím tedy nesu větší váhu na druhé noze (rozdíl 3-4 kg ) a byl mi doporučen fizioterapeut. Kam na další vyšetření aby jsem zjistila která z možností to je? Či je to jedno a stačí jen rehabilitace? (Věk 23 let)

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:33

Dobrý den, jsou dvě cesty - klasická rehabilitace na pojišťovnu (tím bych začala) a pak fyzioterapeut za přímou platbu. Na klas. RHC budete déle čekat a budou mít na Vás méně času, ale zase můžete vícekrát. Poptejte se na dobrou rehabku na pojišťovnu ve Vašem okolí a pak po vybrání, pokud nebude efekt - Fyzioterapeut. Asymetrii řeší např Dornova metoda (samoplátecká procedura), jsou i fyzioterapeuté se zaměřením na podologii. Je to otázka času, peněz...S pozdravem Kateřina

Annie 22.7. 2018 21:31

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně vypouklého břicha. Je mi 17 let, vážím 53 kilo. Jsem hubená, jen to břicho mě trápí. Není tlusté, jde o to, že je prostě vyvalené. Na břicho posiluju, když svaly zatnu, jsou pevné. Normálně funguju se zpevněným břichem, protože když ho povolím, mám břicho jako těhotná mamina. Dost mě to trápí. Pohyb mám pravidelný a snažím se omezit cukr, ale nevidím výsledky.

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:28

Dobrý den, problém nemusí být jen v břišní stěně, ale ve svalové dysbalanci a špatném držení těla (bederní hyperlordóza). Při správném držení těla by měla být břišní stěna "aktivní" - ani úplně vtažená, ani povolená a takhle po celý den při všech aktivitách. Při posilování nedělat klasické sklapovačky, ale spíše cviky na posilování hlub. sval. aparátu - viz zoutube, či literatura. A nezapomínat na postavení krční a hrudní páteře (napřímení), postavení ramen, pánve... A nezapomínat na stečing se zaměřením na stečing illiopsoatů (ohybače kyčlí) a paravertebrálních svalů (vzpřimovačů páteře). Jste štíhlá, na dietu se vykašlete - stravujte se zdravěji a dodržujte pitný režim. S pozdravem Kateřina

Renata 19.7. 2018 14:19

Dobrý den,
od mala trpím luxací patelly na obou kolenou. Obvykle jsem nějak sama rozchodila, dvakrát jsem měla koleno v sádře, podstoupila jsem release, ale bez úspěchu. Poslední příhodu jsem měla 15 června, asi pět dní jsem nechala koleno v klidu, postupně začala rehabilitovat, rozhýbávat, zatěžovat...asi jsem tentokrát ale neodhadla situaci, v koleni mi na dvou místech cosi přeskakuje a bolí to. Po čtrnácti dnech od příhody jsem vyrazila na ortopedii,tam mi lékař koleno zběžně prohmatal, prohýbal, udělal rtg a usoudil, že opatrně na to asi našlapovat lze. Napsal žádanku na MR, ale termín mám až v září... Již je to měsíc, co mi čéška vyskočila, ale mě koleno stále bolí, při snaze cvičit mi v něm na několika místech přeskakuje a po vnější straně čéšky je jakási bolestivá boulička, která se občas do kolena "nezacvakne" a zamezí ohnutí. Nejhorší je, když se snažím při cvičení koleno propnout, když se pak snažím koleno ohnout, všchny ty součástky se nechtějí zacvaknout zpět...Na volno s kolenem hýbat lze, ale běda jak zapojím svaly. Mám hrůzu koleno začít zatěžovat, mám pocit, že není vůbec stabilní a čéšce nevěřím, že bude držet, kde má. Svaly jsou samozřejmě pryč, ale cvičit se bojím, je to začarovaný kruh. Kde začít? Mohlo se v koleni vážně poškodit, tím jak čéška ujela na stranu? Jsem znovu objednaná na ortopedii, ale objednací termíny jsou dlouhé a netuším, co do té doby můžu a co ne...Děkuji předem za Váš názor, hezký den.

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:20

Dobrý den, zásadní je určitě MR. Ta by měla ukázat, co se vlastně stalo a jak problém řešit (určitě se to upraví). Cvičit by jste měla, ale tak aby se stav nehoršil. Posilovat, ale ne do krajních poloh. Dávat hlavně pozor na "prolamování kolene". Při cvičení ve stoji mít nohy stále lehce pokrčené (zkusit i balanční ploch apod), se závažím opět nohu zcela nepropínat. Najít si cviky, které budou snesitelné a nedráždí kolena. Chodit spíše pomaleji a vyhýbat se stoji s propnutými koleny. Zkoušet kolo (bez velké zátěže), eliptical…. Dobře funguje tejpování - ale po instruktáži u fyzioterapeuta. S pozdravem Kateřina

Milan 6.7. 2018 12:35

Dobrý deň. Som závislý od alkoholu a niekoľkokrát liečený. Rozhodol som sa však toto peklo vymeniť za športovanie - konkr. cvičenie v posilňovni. Chcem sa však opýtať, či je bezpečné cvičiť hneď v začiatku, t.j. v prvých dňoch abstinencie, alebo je potrebné nejaký čas svalstvo nenamáhať ??? Ak áno, ako dlho ??? ... Pretože dnes to nie je ešte ani týždeň, čo abstinujem a v posilňovni som sa zjavne pteťažil a musel odtiaľ utiecť s takmer panickým strachom o svoj zdravotný stav. Počas cvičenia som sa s príliš veľkou vášňou oddal asi väčším váham, než som schopný zdvihnúť v dôsledku čoho sa môjho tela zmocnilo isté chvenie a prechádzalo cez krk až do hlavy. V tú chvíľu na mňa prišiel nával paniky akoby sekundu pred zblaznením. Musel som si hlavu a krk rýchlo ovlažovať studenou vodou. Za poradenstvo vopred ďakujem

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:14

Dobrý den, během prázdnin mám omezený prostor na poradnu... Obecně se doporučuje začínat pomalu, postupně, častěji - v kratších intervalech - ale pravidelně. Střídat aerobní a anaerobní aktivity, s tím, že z počátku by mělo být více těch aerobních (kolo, rotoped, svižná chůze, běh) - lépe na čerstvém vzduchu . Pohybová aktivita se doporučuje vždy, ale přiměřená + pravidelná + rekreační + pestrá. Spíše střídat pohybové aktivity a postupně přidávat na intenzitě. S ohledem na Váš konkrétní problém si netroufám říci přesně co a jak, a jeké mohou či nemohou být reakce. To bych nechala na lékaři specialistovi. Přeji pevnou vůli a úspěchy v abstinenci i ve zvyšování fyzické kondice. Pozor na přesportování a na dnes moderní "závislosti na sportu". Vše má být v rovnováze, pohyb i relaxace, tělo i duše...S pozdravem Kateřina

Hričovec 3.7. 2018 14:18

Dobrý den,

Jsem 5. den po operaci artroskopii kyčle - leze labra + modelace - je mi 39 let, žena. Můžete mi poradit jaké cviky bych měla prozatím dělat, resp. jak nohu rehabilitovat? Bohužel mi to personál v nemocnici nezdělil, takže nevím, jaké pohyby ano a jaké ne + co by mi pomohlo urychlit, zlepšit rekonvalescenci.

Předem moc děkuji za radu.

DH

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:06

Dobrý den, během prázdnin mám omezený prostor na poradnu... Pokud je info ještě aktuální - doporučuji posilovat glutei (hýžďové svaly), protahovat svaly v okolí kyčle (vnitřní a zadní str. stehna, přithovač stehna - illiopsoas), posilovat hlub. stab. systém. Hlídat si držení těla, zejména postavení pánve a chůzi - délku kroku, symetrii. Zpočátku cvičit vícekrát denně po chvilce a dle tolerance přidávat na intenzitě. Cvičení nesmí horšit bolesti. Pakliže je zhojená jizva, je ideální cvičení ve vodě - v bazénu - při odlehčení. Jinak se doporučuje kolo, rotoped, eliptical… S pozdravem Kateřina

Simona 2.7. 2018 20:44

Dobrý den, vždy po nějaké době mě bolí kyčel, možná je to i kus pánevní kosti, nerozeznám to. Nemůžu skoro ani chodit, ale vždy je to jen chvilka dne a stává se mi to pouze párkrát do měsíce. Nevím co s tím, děkuji za odpověď?

odpověď:

Kateřina Kusová 13.8. 2018 11:01

Dobrý den, s největší pravděpodobností s Vám blokuje kyčelní kloub, nebo Si-skloubení (skloubení mezi kostí křížovou a lopatou kyčelní). Problém se dá řešit fyzioterapií - mobilizací a následně cíleným cvičením (automobilizace, posilování, protahování, korekce pohybových stereotypů). S pozdravem Kateřina

Martin 14.6. 2018 19:50

Dobrý den, již jsem Vám psal o útlaku nervu kotníku při hodně utažených tkaničkách a následné aktivitě. V týdnu jdu na vyšetření k neurologovi. Jen se zeptám,zda si myslíte, že by byl na léčbu utlačeného nervu vhodný níže uvedený vysokovýkonný laser - viz.níže?
Děkuji moc za Váš názor. Laser mi pomohl při natažených svalech,atd. Ale nevím, zda by byl na daný problém vhodný.


http://www.rehabilitacepisek.cz/node/24

Děkuji za odpověď

M. Havelka

odpověď:

Kateřina Kusová 18.6. 2018 08:45

Dobrý den, určitě. Laser se předepisuje i na Vámi zmíněné potíže. Měl by jej ale předepsat lékař (doporučit). Z elektroléčby se dá využít různých procedur, každý lékař má jiné zkušenosti a dle nich ordinuje. Součástí léčby by ale měla být práce s fyzioterapeutem (LTV, MTT a Mob atd.) Elektroléčba je z pravidla jen doplňková procedura. S pozdravem Kateřina

Veronika 12.6. 2018 19:51

Dobrý den,
bolí mně předloktí a už to trvá asi měsíc.Chtěla bych se zeptat jestli mohu při sportu použít tejpy.
Děkuji za odpoveď☺
Verča

odpověď:

Kateřina Kusová 12.6. 2018 20:10

Dobrý den, to určitě můžete. Ale lepší postup by byl, nedráždit ruku sportem, vyléčit bolest a pak tejpovat jako prevenci recidivy:)

Josef 10.6. 2018 10:14

Dobrý den chci se zeptat ohledně lýtek hraje fotbal aktivně a při zápase se mi stane že mě píchne v lýtku nebo že cítím tvrdou bolest že nemohu ani běhat během týdne se to zlepší ale po několika desítek minutách se to opět stane při zápase nevíte co s tím Děkuji za odpověď Josef

odpověď:

Kateřina Kusová 11.6. 2018 12:20

Dobrý den, nejčastější příčinou bývá mikrotrauma lýtkového svalu (či achil šl.). Správná léčba by měl být klidový režim (alespoň 14 dní), po tuto dobu chodit pomaleji, neskákat, nepřetěžovat, lýtko se leduje, masíruje, tejpuje a lehce protahuje (postizometrickou relaxací). Pokud potíže odezní, pomalu se začíná se zátěží. Ne vždy je toto vše možno dodržet, alespoň něco.... S pozdravem Kateřina

vyhledáno 288 (zobrazeno 1 - 50)
starší vzkazy
 

BENEFIT PLUS

Fyziofren, kusova@fyziofren.cz , tel: 605 366 936

© 2019 Tiskárna UNION, a.s.